Showing posts with label Bank Exam Model Papers. Show all posts
Showing posts with label Bank Exam Model Papers. Show all posts

Dena Bank Clerk Exam Model Paper – Mental Ability


Dena Bank Clerk Exam Model Paper – Mental Ability

1. The largest continent is:
a). South Africa b).Europe c). Africa d).asia

2. Which pass was opened between India and China for trade?
a). Nathula b).Khardungla c). chumbi d).solang

3. If Drowsy is written as HVSAWC, BEAUTY will be written as:
a).FIEYXC b).EHDXWC c). GJFZYD d).KFBVUC

4. The highest railway line has been opened in July 2006 in which country?
a). India b).Mongolia c). China d).Russia

5. 7, 7.14, 42, 168?
a). 840 b).672 c). 504 d).336

6. What is earlier name of the present ‘National Library of Kolkata”?
a). Imperial Library b).British Library c). Royal library d).Albert Library

7. The cube root of 1331 is:
a). 11 b).13 c). 19 d).17

8. At which inclination earth rotates about its axis:
a). 23 ½ b).22 ½ c). 21 ½ d).20

9. Jagan went to another town covering 240km by car moving at 60kmph. Then he covered 400km by train moving at 100kmph and then rest 200km he covered by a bus moving at 50kmph. The average speed during the whole journey is:
a).80kmph b).70kmph c).75kmph d).72kmph

10. The area of a triangle is equal to the area of a square whose each side is 60mtrs. The height of the triangle is 90mtrs. The base of the triangle will be
a). 75m b).85m c).65m d).80m

11. A horse is tied at the corner of a rectangular field, whose length is 20m and width is 16m with a rope whose length is 14m. Find the area which the horse can graze?
a).156 sq.m b).154 sq.m c). 164 sq.m d).144 sq.m

12. The capital of Mauritius:
a).Port Louis b).Male c). Suva d).Kabul

13. Pedal: Cycling: Oar: ?
a).Gliding b).Sufing c). Skating d).Rowing

15. Sam and Rita was sitting in apark in the evening looking at the sunset to the horizon. What is the direction of their hand side?
a).East b).West c).North d).South

14. The highest total runs scored by a team in an ODI cricket match is:
a). 438 b).443 c). 326 d).400

15. A Shopkeeper buys 144eggs at 90paise each. In the way 20eggs were broken. He sold the remaining eggs at Rs. 1.20 each. The percentage gain or loss is:
a). 14.8% gain b).12.9% gain c). 8.5%gain d).4.8%gain

16. In 1858 the first train from Howrah tan to
a). Hooghly b).Bardhaman c). Bandel d).Chinsura

17. Who was the prime minister of Britain when India got Independence?
a).Winston Churchil b).Clement Atlee c). wilson d).None of these

18. The ball used in which of the games is usually oval in shape:
a). Rugby b).Golf c). Polo d).Volleyball

19. It takes 40men eight days to earn Rs.2000. How many men will earn Rs.200 in two days?
a). 10 b).14 c). 16 d).20

20. A pipe of 2inch diameter fills the water tank in one hour. If the diamenter of the pipe is 4 inch in what time will the pipe fill the same tank:
a). 10min b). 15min c). 30min d). 45min

21. If the arithmetic mean of six numbers is 4.5, what is the total sum of these numbers?
a). 25 b).27 c). 64 d). Cannot be estimated

For All Exam Previous Papers/Model Papers mail to usjindoligaurav12@gmail.com, if available we will publish on our site

Dena Bank Exam Previous Question Papers

Dena Bank Clerk Exam -REASONING ABILITY

Directions: In each of the following questions, there is a group of letters or words given. Four of the five are alike in a certain way, while one is different. Find out the one which is different.

1. (1) black (2) red (3) green (4) yellow (5) paint
Of the five, ‘black’, ‘red’, ‘green’, and ‘yellow’ form a group as they are names of colours. ‘Paint’ is not the name of a color. Therefore (5) is the answer.

2. (1) XZ (2) MN (3) PQ (4) BC (5) ST
Following are the questions based on analogy.

3. “Foot” is related to “Man” in the same way as “Hoof” is related to –––––
(1) Leg (2) Horse (3) Dog (4) Boy (5) Shoe

In the above example, with which one of the five, “Hoof” has the same relationship as “Foot” has to “Man” ? The answer is “Horse”, which is answer number (2).

4. “Day” is related to “Night” in the same way as
“Kind” is related to –––––
(1) Cruel (2) Bright (3) Dark
(4) Generous (5) Gratitude

Now try the following questions.

5. If the letters in the word TOPS can be rearranged to form a meaningful word beginning with O, the
last letter of that word is your answer. If more than one such word can be formed, M is the answer and
if no such word can be formed, X is the answer.
(1) T (2) P (3) M (4) S (5) X

TEST II: NUMERICAL ABILITY

This Test is to measure how fast and accurate you are in dealing with numbers.
20. 42 + 73 + 137 = ?
(1) 352 (2) 252 (3) 242 (4) 142 (5) None of these

21. 20 × ½ =?
(1) 4 (2) 5 (3) 12 (4) 20 (5) None of these

The correct answer for 21st question is 10. But none of the 1, 2, 3, or 4 shows this answer. Therefore your answer is 5.

Some of the questions may require arithmetical reasoning.
For example:

22. At 10 paise each, how many paise will 6 lemons cost ?
(1) 6 (2) 10 (3) 60 (4) 61 (5) 610

23. Which of the following can be exact multiple of 4 ?
(1) 27114 (2) 58204 (3) 48402 4) 32286 (5) None of these

24. If the profit made by selling a pen for Rs.10 is as much as its cost, what is the cost price of the pen ?
(1) Rs.3/- (2) Rs.5/- (3) Rs.10/- (4) Rs.20/- (5) None of these

In the second type of questions, some items of family expenditure are given. The item in each questions is to be classified into one of the following five. Heads of expenditure: (1) Education (2) Food (3) Health (4) Travel (5) Miscellaneous. The number preceding the Head of expenditure 1 or 2 or 3 or 4 or 5, as the case may be, is the answer.

Sample question:
28. Purchase of Rice
Since this item falls under the Head of expenditure “Food”
the answer is “2”.

In the third type of questions, five words or names are given. You have to find out which word or name will be in the middle after the words or names are rearranged in alphabetical order.
Example:
29. (1) might (2) minister (3) mice (4) mill (5) mince
The alphabetical order will be mice, might, mill mince, minister. In this order “mill” is in the middle. So the answer is “4”.

Test IV : ENGLISH LANGUAGE
This is a test to see how well you ‘know’ English. Your English language ability would be tested through questions on grammar, vocabulary, sentence completion, synonyms, antonyms, comprehension of a passage, etc. Study and answer the sample questions given below. Please remember, in the test paper there may be questions of several other types also:
Direction: Pick out the most appropriate word from amongst the words given below each sentence to complete
it meaningfully.

30. He quickly glanced .............................. the book to find what it said about the Indian economy.
(1) at (2) through (3) in (4) to (5) over
31. The counsel urged the court to ........................... down the obnoxious law.
(1) enact (2) enforce (3) cancel (4) strike (5) declare
32. The local official ........................... the Minister of the situation.
(1) explained (2) warned (3) apprised (4) told (5) intimated

Directions: Read each sentence given below to find out whether there is any grammatical error in it. The
error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part of the sentence is your
answer. If there is no error, the answer is ‘5’.
(Ignore errors of punctuations, if any)

33. I am twenty / two years old / when I first / joined the bank. No error
(1) (2) (3) (4) (5)
34. To the Hindus / the Ganga is / holier than / any other river. No error
(1) (2) (3) (4) (5)

35. Of all the teachers / in our school / our class teacher / were very strict. No error
(1) (2) (3) (4) (5)

Directions : In each of the following questions select from amongst the five alternatives, the word nearest in
meaning to the word given in capitals.

36. CENTENARY
(1) a guard (2) a hundred years (3) a very old man (4) hundred runs (5) hundredth anniversary

37. TRIUMPH
(1) conquer (2) smash (3) earn (4) brave (5) capture

Directions : In each of the following questions, select from amongst the five alternatives, the word most opposite in meaning of the word given in capitals.

38. LIVELY
(1) simple (2) weak (3) dull (4) angry (5) moron
39. INADVERTENT
(1) adequate (2) available (3) sluggish (4) negligent (5) intentional

For more Bank Exam Model Papers/Previous papers will be updated soon.